1 Şubat 2017 Çarşamba

Çocukluğa Dair

“Çocuk olsam yeniden,
Bir tek düştüğüm için acısa içim,
Ve kalbim çok koştuğum zaman çarpsa sadece…” Cemal Süreya

Bu aralar çocukken sevdiğim, çocukluğumun hatırası olan eşyalar beni mutlu eder oldu.  Hatırlıyorum da çocukken üstünde kırmızı kalpler olan bir tahta tarağım vardı. O zamanlar belimde olan saçlarımı bu tarakla taramaya bayılırdım. Bakkala gidip çokomel almak bizim için büyük bir mutluluktu. Parka gitmek, salıncakta sallanmak, pamuk şeker yemek, ramazan ayında pide kuyruğu beklemek, soba üstünde kestane pişirmek, evde eskimo yapmak, oralet içmek, televizyonda susam sokağını, Hugo ve Tolga abiyi izlemek, sokakta evcilik oynamak, lastik atlamak ve akşam ezanı okununca eve dönmek çocukluğuma dair hatırladıklarımdan bazıları.
 Çocukluk, hayatımızdaki en önemli dönem. Çünkü çocukken yaşadığımız şeyler ileriki yaşantımızda kişiliğimizi oluşturuyor. Hatırlar mısınız “Çocuklar duymasın” dizisinde psikolog Sinan karakteri vardı. Haluk’un davranışlarının sebebini anlamak için sürekli “çocukluğuna inmek lazım” derdi.
Bizler farkında olmadan çocuklarımızda izler bırakıyoruz ve yıllar sonra yetişkin olduklarında bu birçok davranışın sebebi oluyor. Bir kitapta “hayattan yorulan, zorlu süreçler geçiren insanlar çocukluğuna dair bir şeyler bulup kendilerini iyileştirmeye, sağaltım yapmaya çalışırlar” yazıyordu. Bir nevi terapi gibi yani.  Bu bilgi kesin midir bilmiyorum; ama doğruluk payı vardır diye düşünüyorum.  Çünkü gerçekten çocukken yaşadıklarımız silinmeyen izler bırakıyor üzerimizde.  Belki de bu yüzden bir yanımız hep çocuk kalıyor.
 Ben bu aralar “Keşke yeniden çocuk olsam” diyorum.  Tekrar çocuk olamayacağımı bildiğim için de çocuklarımla daha çok vakit geçirmeye, onlara kendi çocukluğumu anlatmaya ve onlar için güzel anılar biriktirmeye çalışıyorum. Tamam, itiraf ediyorum markete girdiğimde önce çokomel alıyorum. Parkta çocuklarıma pamuk şeker alırken kendime de alıyorum. Ha, bir de parkta kimsecikler yoksa salıncakta sallandığım da doğrudur ;)

 Peki ya güzel dostlar, sizin çocukluğunuza dair unutamadığınız anlar, anılar neler?  Bu aralar aranızda benim gibi çocukluğunu özleyen var mı?

10 yorum:

  1. Yasim oyle cok da buyuk degil ama ben de ozluyorum cocuklugumu. Hala elime bebek alsam oynayasim gelir. :) Sek sek oynamayi cok severdim. Ozluyorum gercekten. Dertsiz tasasiz gunlerimizdi. :)

    YanıtlaSil
  2. Hem de nasıl özlüyorum çocukluğumu. Sokak oyunlarımız ve akşam ezanında eve dönmemiz, sanırım bizim zamanımızda çocukluk hep aynıydı. Sokaklar şimdiki kadar tekinsiz değildi. Bir komşumuza gittiğimizde korkmazdık, kimdir, nedir demezdik. Komşuluk vardı çünkü. Zaten özlüyordum o günleri bu yazı ile daha da depreşti :) Teşekkür ederim canım ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Çok sevindim böyle hissetmene:) Sevgiler...

      Sil
  3. Ayy leblebi tozuuuuu 😃 hiç unutamıyorum onun tadını ya.Eşime bi kwre aldırayım dedim ama eski tadı kalmamış 😃

    Bende çocuklu bir çocuğum 😃Onu büyütürken kendimide büyütmeye çalışıyorum.

    Cemal süreyyada ayrı bir harika.Tesekkürler yazı icin 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ben teşekkür ederim değerli yorumlarınız için:) Evet, leblebi tozu;) Sevgiler <3

      Sil
  4. Ne kadar güzel anlatmışsınız.Sanırım hayatımızın en sıcak,en masum yanı olduğundan özlüyoruz çocukluğumuzu.Sizi yeni keşfettim.İyi ki etmişim dedim.Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok mutlu oldum gerçekten:) Hoş geldiniz. Ne iyi ettiniz de geldiniz. Sevgiler...

      Sil
  5. Çocukluk ya özlenir canım ya da hatırlanmak istenmez. Ama o hatırlanmak istenmeyende bile ara ara kaçamaklarda çelik çomak oynamışlığım, sokakta babam işten dönene kadar soğuk da olsa hava, saklambaç oynamışlığım, abur bubur almışlığım vardır. Çocukluk biraz da şanstır. Her çocuğun mutlu olmasını dilerim hep. Hele ki günümüzde duyduğumuz şeyleri akıllarımız almıyor.
    Sevgilerimle kızım.

    YanıtlaSil
  6. "Çocukluk biraz da şanstır" ne kadar da güzel bir tespit.Dileğiniz dileğim. Her çocuk mutlu olsun çünkü tüm çocuklar mutlu olmayı hak ediyor. Sevgilerimle ablacım.

    YanıtlaSil