12 Mart 2017 Pazar

Çocuklar Mutfakta Mutlular


Mutfağı severim ben. Çok becerikli değilim; ama mutfakta vakit geçirmeye, yeni tarifler denemeye bayılırım. Çocuklarımın da mutfağa girmesinden memnun olurum. Ben küçükken, annem bizi mutfağa girdirmezdi. Çocuklar mutfakta olmaz derdi. Bir de salona giremezdik. Çünkü salon misafir gelirse diye her daim temiz ve düzenli olmalıydı. Hatta hatırlıyorum da bazen biz girmeyelim diye salonun kapısını kilitlerlerdi. Ama sanırım o zaman tüm anneler öyleydi.

         Günümüzde anneler biraz daha farklı düşünüyor. En azından benim çevremde bu konuda farklı düşünen anneler var. Bir kısmı çocuğunu kesinlikle mutfağa girdirmiyor. Bir kısmı da “Erkek çocuğunun mutfakta ne işi var? Kız mı bu? Erkek çocuğu mutfakta olmaz” diyor. Bir kısmı benim gibi çocukların hem el kasları gelişiyor hem de birlikte kaliteli vakit geçirmiş oluyoruz diye düşünüyor.

“Çocuklar mutfakta olunca mutfak darmadağın oluyor” diyenler de var. Bak bu konuda haklılar. Dökülenler, saçılanlar, bulaşıklar… Bunların temizliği gerçekten zor oluyor. Hele ki benim gibi ikiz erkek çocuklarınız varsa ve mutfağa girmişlerse siz düşünün artık. Çünkü bazen kurabiye yaparken bile kavga edebiliyorlar. Sonuç: Savaştan çıkmış gibi bir mutfak. Böyle durumlarda sakin kalabilmek çok zor oluyor, doğru. Ama bir düşünsene çok hızlı büyüyorlar ve bir daha bu günler geri gelmeyecek. Varsın batsın mutfak, temizlenir. Dökülsün silinir, kırılsın alınır yenisi. Canları sağ olsun yeter ki.

         Bence çocuğunuz mutfağı seviyorsa, mutfakta olmaktan mutluysa, biraz hevesliyse fırsat verin ona.  Neler mi yapabilirsiniz?

İlk önce mutfak önlüğünü geçirin üstüne. Çok işe yarıyor bak, acayip havaya giriyorlar.

         “Kemal Usta, Cemal Usta, Şefim” gibi hitaplarda bulunun. Yüzlerindeki tebessüme şahit olacaksınız.

 Yaparken kameraya alabilirsin. Sonra kendisini izlemekten çok mutlu oluyor emin ol.

         Yaptıklarının, yani onun eserinin fotoğrafını çekebilirsin.  Gelen misafirlere kendi yaptıklarının fotoğrafını göstermeye bayılıyorlar.

         En son süsleme işini ona bırakın ortalık biraz batıyor ama sonuca siz bile inanamayacaksınız.

 Yaptığı kek, kurabiye, ne ise yerken ona övgülerde bulunun. “Hayatımda yediğim en güzel kek”.  “Ben tek yapınca böyle güzel olmuyor bu kurabiyeler. Değil mi babası?” diyerek babadan da övgülere destek alabilirsiniz;)

         Çocuklarla birlikte mutfakta olmayı seviyorum; çünkü fark ediyorum ki çocuklar mutfakta çok mutlu. Biz birazdan kurabiye yapmaya mutfağa gideceğiz. Siz hala oturma odasında mısınız yoksa? Çocuklar önlüklerini taktılar bile. Beni bekliyorlar. Haydi, kalın sağlıcakla.



32 yorum:

  1. Benim annem de salonu kilitlerdi :)

    YanıtlaSil
  2. Bizim evde tek kilitli oda yatak odasıydı galiba. Özellikle kardeşimin tabiki benim de, annemin makyaj malzemelerini en olmadık yerimize sürmek gibi huylarımız mevcuttu :) mesela ojeyi yanağa ruju göz kapağına gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Evet biz de annemin makyaj malzemelerini sürerdik. Ama sizinki daha ilginçmiş. Sevgiler...

      Sil
  3. Bende çok titizlik ve düzgün yapmacılık var ya :) baskası yaptigi zaman begenmiyorum.Heleki cocuk yapsa yamuk yumk oldu diye caktirmadan bozarim heralde. 😃 Mükemmeliyetcikikde diyebiliriz buna :) sahsen ben kizimi su anda hic bir yere sokmamaya calisiyorum.Ev dagiliyo ve ben daginik evde duramam haha 😃 yandı kizim.Tabi ilerde degisedebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çaktırmadan bozma kısmına çok güldüm:) Ben de eskiden öyleydim ama çocuklar büyüdükçe fikrim değişti. Çocuklar büyüyüp akıllandığı için değil ama geçen günleri geri getiremediğimi anladığım için. Çünkü o kadar hızlı büyüyorlar ki. Varsın kurabiyeler yamuk yumuk olsun diyorsun bir süre sonra. Zamanla değişiyor yani insan her şey gibi. Sevgiler...

      Sil
  4. Önerilere bayıldım!..denemek gerek özellikle şef diye hitap etmek onları ayrı bi mutlu edecektir diye düşünüyorum:)
    Bizim öyle süslü salonumuz yoktu kitlenecek kirlenecek durum da yoktu zaten annem terziydi ev sürekli insanla doluydu şimdilerde bizim evde her tür oda var ve çocuklarım istedikleri odada oynayabilirler izin veririm yatağın üzerinde zıplamak yasak yalnız vururlmalarindan korkuyorum tek yasak odur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki çocuklar apartmanlarda dört duvar arasında sıkışıp kaldı ne yazık ki.O yüzden ben de istedikleri odada oynamalarına müsaade ettim hep. Yatağın üstünde zıplama konusuna katılıyorum çok haklısınız. Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgilerimle...

      Sil
  5. Bizim kız da mutfağı sevenlerden.Birlikte kek yapıyoruz.Hamur yoğuruyoruz.Yüzü gözü un içinde kalıyor.Bazen de kakaoya bulanmış bir suratla gülümsüyor.Ben de onu kameraya çekiyorum.Sonra birlikte izliyoruz.Evet etraf batıyor ama onun mutluluğu etraftaki kirlilikten daha önemli diye düşünüyorum.Kirlenmek güzeldir.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel:) Kakaoya bulanmış gülümseyen şirin bir surat canlandı gözümün önünde;) Bu günleri onlar da biz de unutmayacağız ve tebessümle hatırlayacağız emin olun. Sevgilerimle...

      Sil
  6. Çok ama çok haklısın değer verdiğini anlıyorlar kionlara oyu olsun yeterki aslında onların gözünden bakarsan gerçektende hayat bir oyun fazla takmamak gerek hep gülümsemek gerek ailenle vakit geçirdikçe o zamanlar öyle birdeğerli oluyor ki unutulmuyor güzel anılar biriktiriyorsun .Bende dediğin gibi yapacağım inşallah bende evlenip anne olursam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte en önemlisi de güzel anılar biriktirmek. İnşallah o güzel günler gelir ve buraya anne olarak yazdığın yorumları da okuruz hep birlikte:) Sevgilerimle...

      Sil
  7. Bizimkiler de seviyor hamur acmayi ufak tefek mutfak isi yapmayi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamur açabiliyorlarsa ne mutlu. Büyüyünce rahat edeceksiniz demek ki;)

      Sil
  8. Aynen, mutfak huzur veriyor bence. Ben de bıralıyorum dağıtsındöksün saçsınlar. Mutfakta oturup kalkıyoruz çoğu zaman ve kuzularımla çok eğleniyoruz.
    Bu arada sizi takibe aldım. Kahve yanına da beklerim :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel birlikte vakit geçirmek. Hoş geldiniz:) Ben de şimdi takibe alıyorum ve geliyorum ziyaretinize inşallah.

      Sil
  9. Merhabalar,
    Benim de iki oğlum var araları 5 yaş ama kavga gürültü bizde de çok oluyor.İlk oğlumun eli kaşık tutmaya başladığından beri mutfaktayız.İkinci de şef yardımcısı olarak yetişti tabi :) Erkek çocuğu diye bişey yok bence kızların yaptığı her işi onlar da öğrenmeli nitekim ben hepsini öğretiyorum. Yaşamları boyunca faydası olur bu öğrendiklerinin zararı olmaz diye düşünüyorum. Sadece mutfak değil yaşama dair bütün yaşam becerilerini öğretmeliyiz.
    Efendim fırsatınız olursa, kahve içmeye bana da beklerim. Konuşacak çok ortak noktamız var bence ;) Kitaplardan, çocuklardan, çocuklu yetiştirmekten, çocuk kitaplarından laflarız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızı erkeği yok ve yaşama dair bütün yaşam becerilerini öğretmek lazım bence de. Hoş geldiniz bloguma. Ne iyi ettiniz de geldiniz:) Tabi gelirim. Çok memnun olurum. Çok da güzel olur. Sevgilerimle...

      Sil
  10. Blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz bloguma:) Tabi ben de geliyorum ziyaretinize.

      Sil
  11. ayyy bi yazındaaa mutfak fotosu koysanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur. En kısa zamanda koyacağım bir mutfak fotosu;)

      Sil
  12. Bizim de en sevdiğimiz etkinliktir, büyük kızımla eskiden tv programı gibi de yapardık. Çok zevkli hele yemesi. Siz daha şanslısınız en iyi aşçılar erkeklerden çıkıyor. Afiyet olsun, doğaçlama tariflerinizi de yazın.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, televizyon programı gibi yapmak da çok eğlenceli oluyor. Ben bazen abartıp ekmek aldıklarında bile bu ekmeğin tadı çok güzel, çok lezzetli diyorum; çünkü onların elinin değdiği her şeyin tadı ayrı oluyor. Teşekkür ederim. İnşallah yazmaya çalışacağım. Sevgilerimle.

      Sil
  13. merhaba blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    http://hgkgunlukleri.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz:) Ben de en kısa zamanda geliyorum iade-i ziyaretinize.

      Sil
  14. Ne hoş! Çocuklarıyla böyle güzel vakit geçirmeniz. Onlara en büyük miras. İlerde hatırlayacakları güzel anlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah ilerde güzel bir şekilde hatırlarlar. Elimden geldiğince güzel anılar biriktirmeye çalışıyorum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  15. Ne hoş! Çocuklarıyla böyle güzel vakit geçirmeniz. Onlara en büyük miras. İlerde hatırlayacakları güzel anlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah ilerde güzel bir şekilde hatırlarlar. Elimden geldiğince güzel anılar biriktirmeye çalışıyorum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  16. Söylədiklərinizə sonuna qədər qatılıram. Bizimkilər də keks bişirmək üçün bir-biriylə rəqabətə girirlər. Və inanın doğurdan da o qədər gözəl alınlr ki, keksləri. Ani bir qonaq gəlsə mən evləri düzənləyərkən ikinci oğlum da keksi bişirir və işlərimi azaldır beləcə. İlk başlarda bizdə də dağılırdı mətbəx. Amma zaman keçdikcə daha səliqəli işləməyi və hətta çıxan bulaşıqları yumağı da öyrəndilər. Şiddətlə tövsiyə olunur :)) Sevgilər.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bizden bir adım daha öndesiniz o zaman:) Bizimkiler bulaşık yıkama kısmına başlamadı henüz. İnşallah ilerde o da olur;) Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle.

      Sil