7 Ocak 2017 Cumartesi

Babalar ve Çocuklar

Eskiden çocuk yetiştirmenin bu kadar zor olduğunu düşünmüyordum. Yani “bir çocuk çok çok annesine babasına çeker canım. Nasıl olsa istediğim gibi yetiştiririm çocuğumu” diye düşünüyordum.  Meğer iş başa düşünce hiç de düşünüldüğü kadar kolay değilmiş.  Çünkü bu çocuk sadece seni görmüyor. Tamam, senin bir parçan, genetik özelliklerini taşıyor; ama sadece seninle etkileşimde değil. Bir baba, kardeş, akrabalar, arkadaşlar, öğretmenler, hepsinin çocuğun kişiliğinin şekillenmesinde payı oluyor. Tabi yine de en çok anne ve babanın.
         Bizim toplumumuzda nedense hep anne iyi olursa çocuk iyi yetişir gibi bir algı var.  Evet, anne çok önemli çocuğun yetişmesinde ama anne kadar babanın da bir fonksiyonu yok mu? Ya da sadece annenin çocuklarıyla ilgilenmesi yeterli mi? Bir tanıdığım babasının hayatta olduğunu; ama kendisini yetim gibi hissettiğini söylemişti.  Sebebini sorduğumda babasının ilgisiz bir baba olduğunu, çocukluğunda babasına dair hiç bir hatırası olmadığını söylemişti. Düşünüyorum da belki de etrafımızda babası olup da babasız olan ne kadar fazla çocuk var kim bilir. Yani bir yanı hep eksik kalan çocuklar...
Ben genellikle çocuk eğitimiyle ilgili kitaplar okumaya gayret ederim. Okuduğum kitapların birçoğunda, çocuğun sevgi ve merhamet duygusunu annesinden; kendine güven duygusunu ise babasından aldığına dair bilgiler var. Yani bir çocukta kendine güven duygusu varsa bunda babanın rolü çok büyük. Ayrıca anne ve babanın çocuk üzerinde dengeli bir etkisinin olması, babanın da en az anne kadar çocuğuyla kaliteli vakit geçirmesi, çocuğun yetişmesinde çok önemli.
         Bu arada bu yazıyı hazırlarken “Anne- çocuk blogları var da, acaba babalara ait bloglar da var mı?” diye düşünmeden edemedim ve araştırdım. Gördüm ki baba-çocuk blogları da varmış. Hem de beklediğimden daha fazla. Şahsen mutlu oldumJ

Neticede iyi bir toplum için iyi bireyler yetişmesi gerekiyor. İyi bireylerin yetişmesi için de iyi bir aile. Peki ya siz ailede babanın rolü ve çocuklar üzerinde babanın etkisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

13 yorum:

  1. Bizim toplumumuz kabullenmeler üzerine bana göre çook eskilerde kadınlar ev işi haricinde çalışmazlarmış ve belirli bir yaşa kadarda çocuk sürekli evde olunca çocuğu anne yetiştirir düşüncesi kabullenilmiş. Kendi adıma büyümemde annem kadar babamında emeği var hatta daha az gördüğüm için onun sözleri sevgisi uyarıları nedense daha bir önemliydi. Anneme haksızlık edecek değilim hakkı ödenmez ama baba olmassa yarım kalacağını düşünüyorum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim:) Aslında bir madalyonun iki yüzü gibi anne-baba; biri olmazsa bir şeyler yarım kalıyor, ikisi birbirini tamamlıyor.

      Sil
  2. Özellikle giriş kısımlarına fazlaca katılıyorum! Çocuk tek kişiye bağlı olmuyor maalesef. Çocuğun hayatına giren herkesin eşit izi var her çocukta!
    Blogger baba olmasına da çok sevindim :)
    Bloguma da hoşgelmişsiniz ;)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bulduk:) Blogger babalar da oldukça başarılı bu arada;)Ben de her zaman bekliyorum bloguma. Sevgiler...

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim :)
      Yalnız izleyici kısmındaki isminiz farklı mı "ikikatmavi" olarak göremedim sizi, her isme dönmeye çalışıyorum da yanlışlık yapmayım ;(

      Sil
    3. Merhaba! Evet izleyici kısmında adım "Mavi Günce" olarak geçiyor. Teşekkür ederim. Sevgiler <3

      Sil
    4. Yine bulamadım 😞 Bir kontrol eder misiniz 😞
      Http://Daginikanne.Blogspot.Com

      Sil
    5. Kontrol ettim şimdi varım. Takipçi sayısı 295 olan kısımda en başta gösteriyor. Mavi Günce adıyla. Ayrı bir profil resmi olmayınca gözden kaçırmış olabilirsiniz belki ama varım. Takipteyim yani;)

      Sil
    6. Resminiz olmayınca en sona atmış sizi :( Listenin sonuna gidince gördüm. Bulamadığım 2 profil daha var da onlardan biri misiniz yanlış görmeyim diye üsteledim kusura bakmayın ❤️ Teşekkürler :) ❤️☺️

      Sil
    7. Rica ederim:) Sıkıntı değil. Sevgiler...

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. elbette babaların da blogları var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz:) Evet, bazıları oldukça da başarılılar;)

      Sil