16 Şubat 2017 Perşembe

Kuşlar Yasına Gider


Hasan Ali Toptaş'ın Everest Yayınlarından çıkan “Kuşlar Yasına Gider” romanını okudum. Kitap ilk sayfalarında “baba-oğul arasındaki ilişkiyi anlatan bir kitap” gibi düşündürse de ilerleyen sayfalarda aslında adım adım gelen bir ölümden bahsedildiğini anlıyorsunuz. Her ne kadar kitabın sonunu tahmin etseniz de hiç sıkılmadan 248 sayfayı bir çırpıda okuyuveriyorsunuz.  

Bu kitapta neler mi var? Neler yok ki! Baba, anne ve çocuklar arasındaki güçlü bağ, akrabalık, komşuluk, çaresizlik içinde bir çare arayışı, yaşlılık, yardımlaşma, alın teri, hak yememek, her şeyin elimizdeyken kıymetini bilmek…  

Bu roman, Hasan Ali Toptaş'ın okuduğum ilk romanı.  Yazar Türkçeyi o kadar güzel kullanmış ki. Çok güçlü, akıcı ve sade bir dili var. Betimlemeleri ise harika. Kitabın edebi bir değeri var.  

“Babalar alınlarımıza yazılmış yalnızlıklardır” sözü kitabın en vurucu, en tesirli cümlesi diyebilirim. Hani kültürümüzde babalar dağa benzetilir.  Dağ gibi yüce, güçlü, arkanızı yaslarsınız her zaman. Dimdik ayaktadır; ama bir o kadar da ulaşılmazdır. Kitapta baba (Aziz Bey) sürekli dağlara bakar. Yazar(oğul) Ankara-Denizli arasında gidip gelirken dağların arasından geçer. Bu yolculuk sırasında da birçok türkü dinler. Kitabı okurken bilmediğim ne kadar çok türkü varmış dedim. Kitabın ismi de “Bu dağlar kömürdendir” türküsünden geliyor.

Kitapta yazarı yolculukları sırasında takip eden bir at var ki sonradan onun “ecel atı” olduğunu anlıyoruz. Bir de sadece yazara görünüp bir müddet sonra gözden kaybolan beyaz gömlekli bir çocuk var. “At ve beyaz gömlekli çocuk” motifi romana adeta esrarengiz bir hava veriyor, merak unsuru oluşturuyor.

Ben bu kitaptan çok etkilendim. Bazı kısımları gözlerim dolu dolu okudum bazı kısımlarda gözyaşlarımı tutamadım.  En kısa zamanda yazarın diğer kitaplarını da alıp okumak istiyorum.

 Bu kitabı okuyan var mı ya da yazarın diğer kitaplarını okudunuz mu? Okuduysanız yorumlarınızı öğrenmekten mutluluk duyarım. Okumadıysanız da en kısa zamanda okuyun derim. Sağlıcakla kalın, mavi kalınJ



Bu dağlar kömürdendir
Geçen gün ömürdendir
Feleğin bir guşu var
Pençesi demirdendir

Bu yol Pasine gider
Döner tersine gider
Şurda bir garip ölmüş
Kuşlar yasına gider

Hadi leyli leylanı
Mevlam yazmış fermanı
Ya al canım gurtulam
Ya ver derdim dermanı

12 yorum:

  1. Cümle hakikaten çok çarpıcı.Ama benim babam pamuk.gibidir ya.Hiç öyle değil.Çok düskndr sağolsun 😃

    Güzel paylaşm icn tesekkürler 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Ne güzel. Ne mutlu öyle pamuk gibi babalara ve prenseslerine:)

      Sil
  2. Bir akademisyen annesi olarak sizi takibe aldım şiir duygu yüklüymüş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Çok mutlu oldum:) Ben de takibe aldım sizi.

      Sil
  3. Bu yazarın hiç kitabını okumadım maalesef.Artık zamanı gelmiştir diye düşündüm şimdi.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim:) Hoş geldiniz. Yazar ve kitapları hakkında hep olumlu yorumlar okudum. Güzel bir kitap tavsiye ederim.

      Sil
  4. Bu yazarı hiç okumadım ama bu kitabıda okuyacağımı sanmıyorum. İçinde baba olan kitapları, filmleri babam vefat ettiğinden beri okuyamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başınız sağ olsun:( Ben de küçük yaşta babamı kaybettim. Kitabın konusunu bilmeden okumaya başladım. Göz yaşları içinde okudum kitabı ama babamı kaybetmiş olmasam da aynı şekilde okurdum çünkü hem duygusal bir yanım var hem de çok etkileyici bir kitap. Yani kişiye göre duygu yoğunluğu değişecektir mutlaka. Yine de sizin tercihiniz tabi. Ziyaretiniz için teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil
  5. Merhabalar kızım. Seni özellikle mimlemiştim, Aklımda Deli Sorular siteme bakarsan, senin için değişiklik olur diye canım.
    Felsefi kitaplar dışında ve özellikle acı veren kitapları okuyamıyorum. Mutlaka güzeldir. O nedenle kitapla ilgili bir şey yazamadım. Şiir güzeldi. Sevgilerimle kızım.
    e-mail üyeliği yapıyorum şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece ablam, çok yoğun bir hafta geçirdim. Bu yüzden dün fark edebildim. Ama hiç vakit geçirmeden bugün yazdım. Çok teşekkür ederim. Umarım keyifle okursun. Sevgiler...

      Sil
  6. Awesome post dear :)
    Great blog! I'm following you, follow back?
    http://omundodajesse.blogspot.pt/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you:) Of course, now I'm following ur blog, too. Welcome back to my blog.

      Sil