4 Mart 2017 Cumartesi

HERKESLEŞME - Tunç İlkman


Bu kitabı fuardan almıştım. Alırken kitap hakkında bilgim yoktu. Kapağı, rengi ve ismi ilgimi çekti ve almaya karar verdim. Kitabın arkasını okuduğumda herhalde bir aşk romanı diye düşündüm; ancak kitabı okumaya başladıktan sonra aslında öyle olmadığını gördüm.

         Kitabı yorumlamak benim için zor oldu gerçekten; çünkü hem olumlu hem olumsuz etkisi oldu üstümde. Kitabın dili sade ve oldukça sürükleyici bir kitap. Edebi anlamda ise eksikleri var kitabın. Fakat kitap için kötü de diyemem. Yazarın ilk kitabıymış bu, diğer kitaplarda edebi açıdan daha iyi seviyeye gelebilir diye düşünüyorum.

Kitabın kahramanı Ömer adında bir genç. Ömer'in herkesten farklı bir kişiliği var. Âşık olduğu Zeynep’ten ayrılmasından ve babasını kaybettikten sonra yaşamına son vermek ister. Sonrasında gelişen olaylar olur. Aslında kitapta baştan sona kadar Ömer'deki değişimi görüyoruz. Kendisini herkesten farklı gören Ömer'in herkesleştiği bir süreci anlatıyor kitap. Kitabı okurken farklı duygular hissettim. Bazen Ömer’e acıdım, bazen ona yardım etmek istedim, bazen onun için üzüldüm; kitabın sonunda ise ne bileyim ondan çok uzaklaştım belki de nefret ettim. Neyse daha fazla yazmayayım ki kitabın sihri bozulmasın.

Kitapta betimlemelerden çok psikolojik tahlillere yer verilmiş. Okuyucuyla sohbet ediyor gibi yazılmış. Aslında sohbet ediyor gibi yazılmasındaki amaç olaylara sizi de müdahil etmekmiş; yani ben sonunda böyle düşündüm.

 Yalnız itiraf etmeliyim ki sonunu tahmin edemediğim ilk kitap.  Ben okuduğum kitapların sonunu en azından kısmen tahmin ederdim; ama bunda öyle olmadı.  Yazar kitabın sonunda okuyucuya resmen ters köşe yapıyor.

 Kitabı tavsiye ediyor muyum? Eğer bir kitap kurduysanız, kitaplığınızda olsun derim. Ya da farklı kitaplar arıyorsanız, çarpıcı bir son istiyorsanız, okuyun derim. Ama yine de kitabın bıraktığı etki kişiye göre değişecektir.


Aranızda bu kitabı okuyan var mı? Bu kitap sizde nasıl bir etki bıraktı ? Yorumlarınızı merakla bekliyorum. 

18 yorum:

  1. Dıştan, herkes biraz herkesleşmiş. İçten nasıllar, bilinmez...

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı okumadım.Eğer okursam bendeki izlenimini paylaşırım.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. hiç okumadığım hatta duymadığım bir kitap , ama pek sık görüyorum denemeyi istiyorum ama :D herkes bir okusun da :D

    YanıtlaSil
  4. İlgimi çekti aslında. Not aldım, bi göz atmakta fayda var. Önerin için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Dışarda herkesleşmek zorunda kalınabilir, toplumun içinde yaşamak bence artık çok zor. Çoğunluğu oluşturanlar en ufak bir açığı yüze vurmak için tetikteler. Ben hiç herkesleşmeyi düşünmedim o nedenle toplumdan soyutladım kendimi. Ama mecbur kalanlara hak veriyorum. Bu bana ikiyüzlülük gibi gelmiyor, zira toplum ters kurallarını koymuş. Ya uyacaksın, ya dışlanacak.
    Teşekkürler kızım. Kitabın sonundaki ters köşeyi merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece ablam ne güzel ifade etmişsin. Herkesleşmemenin de bir bedeli oluyor. Ya uyacaksın ya dışlanacaksın. Kitabın sonu gerçekten ters köşe oldu benim için:) Sevgilerimle.

      Sil
  6. Bende okumadım,ben daha çok kişisel gelisim yaşanmış başarı hikayeleri çok seviyorum o tarz kitaplar alırım ve tekrar tekrar okurum :)Özellikle moralim bozuk olunca çok iyi geliyor yanındada çay ohh miss.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz bloguma:) Ben de çok severim kişisel gelişim kitaplarını. Sevgiler...

      Sil
  7. Merhabalar,blogunuzu takibe aldım,bana da beklerim :)
    Kitabı tanıtınca çok merak ettim ve okuma listeme not aldım,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Hoş geldiniz bloguma. Ben de sizi takipteyim. Fırsat buldukça geleceğim ziyaretinize inşallah. Sevgiler.

      Sil
  8. hımm piki okumasak da olur o zaman :)

    YanıtlaSil
  9. Kitabı duymadım. Not alayım bir kenara, farklılıkları seviyorum ben teşekkür ederim paylaşım için :)))

    YanıtlaSil