14 Kasım 2016 Pazartesi

Kitaplık

Merhaba!
Okuduğumuz, deneyimlediğimiz kitapları sizinle paylaşmak için blogda böyle bir bölüme yer verdik. İsmini çocuklarla birlikte koyduk, ismi “kitaplık” olsun dedik. Bu bölümde ara sıra yetişkinler için kitap tavsiyelerim olacaksa da daha çok çocuk kitaplarına yer vereceğim.
Amacım kitap eleştirmenliği yapmak değil elbette; öyle bir iddiam yok. Sadece Kemal ve Cemal’in okuduğu kitapların onlar üzerinde bıraktığı etkiyle; bir yetişkin, bir akademisyen ve bir anne olarak çocuk kitaplarının bende bıraktığı etkiyi harmanlayıp yorumlamak niyetim. Böylece annelere, babalara kitap seçiminde yardımcı olmak ve tavsiyelerde bulunmak.
Çocuklar için kitap yazmak çok zor. Çünkü bu kitapların hem şekil hem içerik olarak çocuğa hitap etmesi gerekiyor. Çocuk kitabı olarak satıldığı halde çocuk dünyasına hitap etmeyen o kadar çok yayın var ki piyasada. “Aaa resimleri çok güzel, çok canlı. Tam çocuğuma göre” dememeliyiz. Cicili bicili olması yetmiyor yani kitabın.
Okul öncesi dönemde kitabı anne babalar okuduğu için doğru seçimi yapma konusunda daha şanslı durumdalar. Çünkü okuma işine aktif olarak katılıyorlar. Çocuk okuma yazma öğrendikten sonra bu durum bir müddet daha devam ediyor. Ama sonra çocuk, hangi kitabın kapağını sevdiyse onu almaya hatta daha ince olanı seçmeye başlıyor. Sanırım bu son söylediğimi daha çok erkek çocukları yapıyorJ Yani en azından benimkiler bir ara böyle bir taktik uyguluyorlardı.
İlkokulda öğretmenler genellikle kitap okuma sevgisi ve alışkanlığı için sınıf kitaplığı oluşturup okuma dosyası hazırlıyorlar. Dönüşümlü olarak bütün kitaplar her çocuğa ulaşmış oluyor. Ama emin olun çocuk için okuldaki bu çaba ve takip yeterli gelmiyor. Bizimkiler ikiz olunca biri okuduğu kitabı diğerine anlatıyordu. Bu yüzden diğeri o kitabı okumaya gerek duymadan özetini yazabiliyor ya da öğretmeni kitapla ilgili soru sorduğunda cevap verebiliyormuş. Bunu çok sonra fark ettim. Bu yüzden çocuklarıma kitap seçerken birlikte seçmeye ve kitabı aldıktan sonra onlardan önce okumaya gayret ediyorum. Onlar okuyunca da birlikte kitap hakkında konuşuyoruz. Çok da keyifli oluyorJ
Bazı kitaplar var ki çocuklar da ben de çok seviyoruz. İnanın bana eğer bir çocuk kitabı bir yetişkin olarak sizi alıp çocukluğunuza götürüyorsa, yeniden çocuk olmak istiyor ve mutlu oluyorsanız, işte bu çocuk kitabı diyebilirsiniz.

Özetle; her şeyden önce çocuğumuza örnek olmalı, önce kendimiz okumalıyız. Çocuklarınızın ilgi alanına giren kitaplar vardır emin olun. Belki ailece okumak için ayrı bir zaman dilimi ayırmalıyız. Böylece hem örnek olmuş, hem birlikte vakit geçirmiş hem de çocuklarımıza güzel anılar biriktirmiş oluruz. Biz bu akşam kitap okuyacağız mesela. Yoksa siz bir kitap seçmediniz mi henüz. Haydi, ama bekliyoruz. Keyifli okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder