23 Kasım 2016 Çarşamba

BÖYLE DE ÖDEV Mİ OLUR

“Böyle de Ödev mi Olur” çocukların kitaplığında yer alan ve uzun süredir tanıtmak istediğim bir kitap. Bu kitap, Fatih Erdoğan’ın yazıp resimlediği  “Memo’nun Hayatı ve Eserleri” adlı serinin ilk cildi. Fatih Erdoğan, çocuk edebiyatının önemli isimlerinden. Her ne kadar Çukurova Üniversitesinin düzenlediği 7. Ulusal Yaşayan Yazarlar Çocuk Edebiyatında Fatih Erdoğan Sempozyumuna çok isteyip de katılamamış olsam da kendisiyle geçen sene kitap fuarında tanışma fırsatı yakalayabildim. Ayrıca üç kitabını da imzalı olarak çocukların kütüphanesine dahil edebildim.
“Böyle de Ödev mi Olur” çocuk gözüyle yetişkinlerin dünyasına bakmaya çalışan bir çocuğun maceralarını anlatıyor. Hikâyenin kahramanı Memo, 4.sınıfa giden bir çocuk ve aynı zamanda hikâye de onun dilinden anlatılıyor. Memo, aslında gerçek bir süper kahraman ama çaktırmıyor. Memo, köfte yemeyi çok seviyor ve Memo’nun en yakın arkadaşının adı da Köfte(aslında Nurettin). 
Memo, her öğrenci gibi ödev yapmayı sevmiyor ve ödevleri gereksiz buluyor. Bir gün Köfteyle dersi kaynatmaya çalışırken öğretmeni ona bir ödev veriyor. Ödev konusu tüm sınıfın gülmesine neden olan bir konu: “Aşk var mıdır, yok mudur? “ Araştırıp dosya halinde teslim etmesini istiyor. Bu ödev Memo’nun hiç hoşuna gitmese de önce anne babasına, daha sonra mahalledeki komşularına ve tanıdığı yetişkinlere, aşkın olup olmadığını soruyor. Her birinin verdiği cevaplar komik diyaloglara neden oluyor ve her cevaptan çıkarılacak sonucu not olarak kaydediyor Memo. İşte, onun defterine yazdığı bu notlar, bir çocuğun yetişkinlerin dünyasına bakış açısını yansıtması yönüyle de önem taşıyor.
Kitaptaki resimler de oldukça eğlenceli. Özellikle “Memo’nun babasının ayak başparmağına” ve “Köfte’yi ısıran misafir teyzenin dişlerine” biz çok güldük gerçekten. Kitapta yer alan diğer kişiler de çok canlı bir biçimde verilmiş. Ayrıca yazarın sade ve akıcı bir dili var. Kitabın yazı puntoları da çocukların yaşlarına uygun olarak ayarlanmış.
Kemal ve Cemal, bu kitabı çok sevdiler ve bir saatte bitirdiler. Bir müddet sonra ikinci kez okudular, okurken sesli güldüler. E daha ne isterim ki ben bir anne ve eğitimci olarak. İyi ki iyi yazarlar ve iyi kitaplar var. Serinin devamında Memo neler yapacak, neler yaşayacak merakla bekliyoruzJ

2 yorum:

  1. Anca geliyorum bunu bir yere yazayım :) Güzel bir kitaba benziyor :) Paylaşım için teşekkür ederim ....

    YanıtlaSil